Hälsotips

Sjögräs: naturlig hälsokost

Sjögräs: naturlig hälsokost

Sjögräs, eller kelp (som är den engelska benämningen), till hör den grupp av naturliga hälsokostlivsmedel som kallas för raw food eller superfood. I asiatiska länder som till exempel Japan och Kina anses det inte alls konstigt att äta sjögräs och alger. Tvärtom så har man där ätit livsmedel från havets grönsaksland i några tusen år. När vi svenskar mot slutet av förra århundradet började ta till oss den asiatiska matkulturen, bortsåg vi av någon anledning från sjögräs och alger som nyttiga livsmedel att piffa upp vår mat med.

Idag är en stor andel av det sjögräs som säljs odlad men även vilt sjögräs plockas fortfarande. Sjögräs är liksom alger ofta svårt att få tag på i de lokala livsmedelsbutikerna här i Sverige, och används också sällan i vår matlagning till vardags. Förmodligen har detta att göra med att sjögräset har en annorlunda konsistens och smak, vilket känns främmande för oss. Smaken av hav är ingenting vi är direkt vana vid, trots att vi ända sedan stenåldern har ätit havslevande djur som till exempel fisk och ål. Ett hett tips är dock att använda sig av kryddor i form av till exempel en woksås eller dressing, för att förändra smakbilden.

I vissa butiker som specialiserar sig på ett japanskt utbud, finns det dock många olika typer av sjögräs och tång till salu. Alger och sjögräs kallas ibland för havets sallad, och för den som är nyfiken på hur sjögräs smakar kan exempelvis en torkad salladsblandning som innehåller sjögräs av olika färger vara en bra utgångspunkt. Blandningen av sjögräs blötläggs först och smaksätts därefter med en dressing som medföljer i en påse. Eftersom instruktionerna på förpackningen ofta är på japanska, kan det vara en god idé att fråga butikspersonalen hur man ska göra. På nätet finns också sjögräs att köpa i olika former som till exempel lasagne och chips.