Nootropics

Nootropika, eller nootropics som det kallas på engelska, är en grupp av läkemedel som avser öka brukarens mentala förmågor på något sätt, utan att ge upphov till några större biverkningar. Bland de vanligare nootropa substanser som används av gemene man kan nikotin nämnas. Detta ämne har visat sig kunna förbättra såväl den mentala förmågan som den kognitiva funktionen hos människor.

Denna typ av preparat kan ibland också kallas för smarta läkemedel. Nedan presenterar vi några av de andra ämnen som anses vara nootropa läkemedel.

Nootropics - Drick kaffe

Koffein

Koffein är ett uppiggande ämne som har en milt vätskedrivande effekt. I naturen finns koffein i ett 60-tal växter samt i frukter, blad och bönor. De vanligaste sätten att inta koffein är genom koffeinhaltiga drycker som till exempel kaffe, te, energidrycker och läsk. Koffein finns också som kosttillskott, vilket används flitigt av såväl idrottsutövare som personer som styrketränar och personer som av olika anledningar vill kunna hålla sig vakna längre.

Kreatin

Kreatin är en substans som förekommer dels naturligt i våra muskler och dels i livsmedel såsom fisk och kött. Ämnet ser till att omvandla energi som har lagrats till rörelseenergi. En genomsnittlig människa med normal diet bildar ungefär ett till två gram kreatin per dag. Ett effektivt sätt att få i sig högre halter av detta ämne är som ett kosttillskott, vilket är väldigt vanligt bland personer som styrketränar.

Teanin

Aminosyran teanin finns naturligt i bladen på tebuskar samt i svampen brunsopp. Det minskar bieffekterna av koffein i te och är orsaken till att effekten hos grönt te, som innehåller extra mycket teanin, skiljer sig från effekten hos svart te.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri, eller litet tjockblad, är en växt som har beskrivits av Carl von Linné. Växten förekommer naturligt i Sverige och används ofta som ett naturligt nootropiskt preparat, med påvisade effekter såsom förbättrad minnesfunktion och kognitiv förmåga samt hjärnhälsa.