Hälsotips

Matcha: grönt te

Matcha - Grönt te

Matcha är en japansk tesort med en intensiv grön färg. Matcha-te är en riktigt stor hälsotrend just nu och är så av goda skäl. Matcha är nämligen ett livsmedel som tillhör kategorin superfood och innehåller massor med antioxidanter. Det är bland det mest hälsosamma du kan stoppa i dig, i såväl fast som flytande form. Även om matcha är ett relativt nytt fenomen i västvärlden, har japanerna druckit teet i närmare tusen år. Och det är egentligen inte särskilt konstigt, då det är inte bara gott utan också väldigt nyttigt. Matcha innehåller såväl fibrer som klorofyll och är rikt på en rad olika vitaminer och mineraler.

Matcha innehåller mer näring jämfört med vanligt te. De hela, torkade tebladen har pulveriserats och silas inte bort under tillredningen. Genom att tillaga te med hjälp av en sil eller påse, får man bara en liten del av de näringsämnen som finns i tebladet. När det gäller matcha, dricker man istället hela bladet. Det gör att man kan tillgodose sig hela näringsinnehållet och ingenting går till spillo.

Under odlingen skyddas tebuskarna under de sista veckorna före skörden, vilket inte är fallet vid traditionell teodling. Anledningen till att detta görs, är för att säkerställa att tebladen har höga nivåer av klorofyll och en högre näringstäthet. Efter att bladen har handplockats, behandlas de med ånga och torkas för att slutligen malas ner till ett pulver.

Istället för att doppas i kokande vatten, vispas pulvret ut i varmt vatten. Detta gör att matcha-te ger dig alla hälsofördelar som vanligt grönt te, men är tio gånger mer koncentrerat än vanligt te. Matcha går också att använda i andra drycker och livsmedel. Genom en snabb sökning på nätet kan du till exempel hitta recept på matchalatte, matchaglass, smoothies, kakor och andra rätter där matcha är huvudrollsinnehavaren.